7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 10:22
No menu items!

Rusia și China, implicate, prin propagandă, în protestele violente din SUA (Politico)

spot_img

Rusia și China inundă social media cu conținut care vizează tulburările și violența în curs de desfășurare în Statele Unite, potrivit unei analize a postărilor recente de Twitter făcută de specialiștii POLITICO. Scopul, potrivit experților în dezinformare, este acela de a promova neîncrederea pe ambele părți ale spectrului politic, mai degrabă decât publicarea postărilor false pe retelele de socializare.

Începând cu 30 mai, oficialii guvernamentali, mijloacele de informare ale mass-media susținute de stat și alți utilizatori de Twitter legați fie de Beijing, fie de Moscova au intrat din ce în ce mai mult pe hashtag-uri legate de George Floyd, bărbatul din Minnesota, a cărui moarte în custodia poliției a declanșat, săptămâna trecută, proteste la nivel național. 

Din această cauză, specialiștii în dezinformare avertizează că ambele țări investesc în online înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite și că în special China este din ce în ce mai îndrăzneață în utilizarea platformelor de socializare occidentale pentru a-și promova propria viziune asupra lumii. Urmează, de asemenea, o negociere continuă între Donald Trump și companiile de social media, în special Twitter, cu privire la rolul lor în echilibrarea conținutului online – un spațiu care va putea fi utilizat în continuare înainte de vot.

„Rusia face chiar acum ceea ce face Rusia întotdeauna”, a spus Bret Schafer, un specialist în dezinformare prin presă și mediul digital la Fondul Marshall German al Alianței Statelor Unite pentru Securizarea Democrației, un think tank de la Washington. „Dar este prima dată când am văzut China implicată pe deplin într-o luptă care nu afectează în mod direct interesele chineze.”

În ultimele trei zile, ambasadorii chinezi, punctele de presă susținute de Rusia și alte persoane care au legături cu Rusia și China au tweetat de peste 1.200 de ori despre Statele Unite, folosind adesea hashtag-uri precum #BlackLivesMatter și #Minneapolis, potrivit unui review al social media activitate de POLITICO.

Aceasta reprezintă cele mai multe mențiuni ale oricărei țări, chiar Rusia sau China, începând cu 30 mai, iar patru dintre primele 10 hashtag-uri din acea perioadă de la utilizatorii de Twitter ruși și chinezi ale căror mesaje au menționat SUA au fost asociate cu violența în desfășurare, pe baza unei analize de date Twitter de la Alianța pentru securizarea democrației.

În mesajele online, care însoțesc adesea videoclipuri despre violența recentă, acești actori digitali au căutat să înfățișeze SUA ca țară cazută în haos, subliniind adesea ipocrizia recentei declarații de la Washington privind abuzurile asupra drepturilor civile  la Hong Kong, atunci când părți din America sunt cuprinse de flăcări și violență.

Articolul original aici.