-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 22:50
No menu items!

Rusia și alte cinci state trimit forțe de menținere a păcii în Kazahstan, unde are loc o adevărată revoluție

spot_img

O alianță militară a statelor post-sovietice, condusă de Rusia, va trimite forțe armate în Kazahstan pentru a ajuta la stabilizarea țării, în urma protestelor violente împotriva creșterii prețurilor la carburanți.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, a decis să trimită „forțe” colective de menținere a păcii pentru o perioadă ”limitată” de timp, ”având în vedere amenințarea la adresa națională, securitatea și suveranitatea Republicii Kazahstan”, potrivit unei declarații a premierului armean Nikol Pashinyan, care este și președintele alianței.

Măsura vine după un apel al președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev pentru ajutor din partea alianței, după ce miercuri au izbucnit proteste violente în Kazahstan, inclusiv în cel mai mare oraș, Almaty.

Opt ofițeri de poliție și personal al Gărzii Naționale au fost uciși în revolte în diferite regiuni ale țării, potrivit publicației locale din Kazahstan Tengrinews.kz. De asemenea, 317 ofițeri și personal de securitate au fost răniți, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

”În orașele Almaty, Shymkent și Taraz s-au făcut încercări de a ataca akimats (birourile administrației locale), unde au fost sparte ferestre, uși și au fost cauzate alte daune materiale”, se arată într-un comunicat pe site-ul ministerului.

Președintele Tokayev a spus că ”teroriștii” au capturat aeroportul din Almaty, inclusiv cinci avioane, și se luptă cu armata în afara orașului.

O serie de facilități de infrastructură din Almaty au fost avariate, a spus Tokayev. El i-a acuzat pe protestatari că subminează ”sistemul de stat” și a susținut că ”mulți dintre ei au primit pregătire militară în străinătate”.

În ţară a fost decretată stare de urgenţă, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.

Protestele au fost declanșate când guvernul a ridicat controalele prețurilor la gazele petroliere lichefiate (GPL) la începutul anului. Mulți kazahi și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL din cauza costului scăzut al acestuia.

SURSA FOTO: edition.cnn.com