-1.6 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 23:33
No menu items!

Rusia și-a lansat racheta de ultimă generație, cu care vrea să revină în topul cursei spațiale

spot_img

Rusia a lansat cu succes noua sa rachetă spatială de ultimă generație, numită Angara-A5, într-un demers ce face parte din eforturile Moscovei de a se reimpune ca putere spațială de prim rang, transmite presa internațională.

Lansarea a avut loc luni seară, pe cosmodromul militar din Pleseţk, potrivit unui comunicat al agenției spațiale din Rusia, Roscosmos.

Reușita acestei misiuni a fost salutată pe Twitter de directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care i-a felicitat pe cei implicați în construcția și operarea acestui vehicul spațial.

Este cel de-al treilea test efectuat din 2014 pentru o rachetă Angara, un transportor spațial greu, care și-a luat numele de la un râu siberian.

Motorul rachetei a fost dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea vechilor lansatoare Proton, bazate pe o tehnologie din anii ’60 ai secolului trecut.

Acest program spațial, ale cărui linii directoare datează din anii ’90, a acumulat însă multe întârzieri, iar calendarul stabilit de autoritățile ruse în momentul primei lansări, din 2014, nu a fost respectat.

Sursă a unui imens orgoliu național în epoca sovietică, sectorul spațial rusesc a fost afectat după dezmembrarea fostei URSS de scandaluri de corupție, reduceri bugetare, întârzieri în serie şi incidente tehnice stânjenitoare.