26.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:38
No menu items!

Rusia recrutează profesori, muncitori și politicieni pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din Ucraina

spot_img

Autoritățile ruse au lansat o campanie de recrutare de muncitori esențiali pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din estul Ucrainei, potrivit unor anunțuri de angajare publicate online și a reportajelor de știri, informează The Moscow Times.

Zeci de anunțuri de angajare postate pe site-ul rusesc Avito se adresează zugravilor, zidarilor și altor meseriași pentru a participa la reconstrucția orașului Donețk, capitala republicii autoproclamate a separatiștilor din regiune, și le promit salarii peste medie și o serie de alte beneficii.

Cele mai multe reclame li se adresează utilizatorilor din afara centrelor urbane majore și le promit salarii de două sau chiar trei ori mai mari decât media regională.

Muncitorilor li se promite și un pachet de beneficii impresionant care acoperă toate mesele, cazarea, concediul plătit, oportunități de „avansare în carieră” și un bonus de 60 de dolari pentru recomandarea unui prieten de încredere, arată Digi 24.

Cu toate că postările sunt făcute de firme private, unii au spus că proiectul ar fi sponsorizat de Ministerul rus al Construcțiilor și că sunt acompaniate de slogane motivaționale precum: „Haideți să reconstruim Donbasul împreună”.

Potrivit anunțurilor, toți muncitorii care se alătură misiunii patriotice vor trebui să se supună verificărilor Serviciului Federal de Securitate (FSB). Muncitorilor în construcție li se promite că vor fi „trimiși” în teritoriile ocupate „în câteva zile”, dar reclamele nu oferă nicio compensație angajaților în caz de rănire sau deces.

Organizațiile de voluntariat rusești pro-Kremlin ar fi recrutat și trimis oameni de profesie în misiuni „umanitare” în regiunile separatiste din estul Ucrainei în ultimele luni.

Potrivit grupului umanitar „Împreună cu Donbas”, care ar avea legături cu guvernul rus, zeci de psihologi și profesori ruși participă la o misiune de voluntariat în Mariupol, orașul din sudul Ucrainei devastat și ocupat de Rusia luna trecută.

Unul dintre factorii principali care împiedică recrutarea de profesori educați în Rusia îl reprezintă îngrijorările privind siguranța voluntarilor în teritoriile ocupate, potrivit lui Daniil Ken, șeful uniunii independente a Alianței Profesorilor, care este afiliată cu Alexei Navalnîi, criticul Kremlinului arestat în Rusia.

În ciuda faptului că salariile promise sunt de până la nouă ori mai mari decât media din regiunile în care se fac recrutările, multe posturi au rămas vacante.

„Sper că unii dintre acești oameni înțeleg că să mergi în teritoriile ocupate este greșit [din punct de vedere moral], dar există și o evaluare rațională a riscului”, a spus marți Ken pentru postul TV polonez Belsat.

Mult mai de succes pare să fie misiunea de recrutare a oficialilor, deputați locali și activiști loiali Kremlinului, potrivit ziarului Vedomosti. Politicienii care merg în republicile separatiste Donețk și Lugansk au salarii duble și promoții atunci când se vor întoarce în Rusia, conform ziarului Kommersant.

Rostislav Antonov, un deputat din orașul siberia Novosibirsk, a fost desemnat consilier umanitar al lui Denis Pușilin, liderul republicii separatiste din Donețk.

„Încă de la începutul operațiunii speciale, am petrecut mult timp pe teritoriul Republicii Donețk, lucrând în teritoriile eliberate și ajutând populația”, a transmis Antonov pe Telegram.

Antonov a spus că își va păstra postul de salariat din Consiliul Deputaților din Novosibirsk și că își va putea exercita funcția pe care o deține în patria mamă cu toate că are de îndeplinit un rol „onorabil și important” în Donețk-ul ocupat.

Spre deosebire de oficialii ruși promovați recent care afișează un spirit patriotic foarte dezvoltat, rușii de rând sunt mult mai puțin optimiști în legătură cu perspectivele de viitor care îi așteaptă în teritoriile „eliberate”.

„Există o șansă mare ca teritoriile să fie ținta unei contraofensive a forțelor ucrainene”, a explicat Ken, adăugând: „Și atunci unii din ei se vor întoarce în Rusia în saci pentru cadavre.”

                                                                                                                   Adina Silav