Rusia: Paradă militară de amploare, la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

Printre invitații străini care au participat la parada din centrul Moscovei s-au remarcat președintele chinez Xi Jinping, cel indian Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean Abdel Fattah al-Sissi și preşedintele cubanez Raul Castro, precum și secretarul general al ONU Ban Ki-moon

rusia_parada

Parada militară cu ocazia marcării a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a început sâmbătă dimineață în Piața Roșie, în prezența a aproximativ 20 de lideri străini, majoritatea din țări emergente, informează AFP.

Printre invitații străini s-au remarcat președintele chinez Xi Jinping, cel indian Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean Abdel Fattah al-Sissi și preşedintele cubanez Raul Castro, precum și secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Cei prezenți la paradă pot vedea noul tanc Armata T-14 prezentat drept cel mai puternic din lume de către constructorul său, rachete balistice intercontinentale cu o greutate de peste 50 de tone fiecare, dar și pe cei 16.000 de soldați participanți la defilare.

Sâmbătă seară, sunt programate concerte și focuri de artificii în mai multe zone ale capitalei ruse.

Festivitățile de la Moscova au loc într-un context diplomatic tensionat între Rusia și Occident. Puținii responsabili europeni aflați sâmbătă în capitala rusă nu asistă la paradă, așa cum este cazul șefului diplomației franceze Laurent Fabius.

Duminică, a doua zi după ceremoniile de la Moscova, cancelarul german Angela Merkel va merge în capitala rusă pentru convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin.

R.D.

NICIUN COMENTARIU