6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 3:22

Rusia oprește livrările de gaze spre Ucraina și le-ar putea sista și pe cele de cărbune

spot_img

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat marți că Rusia va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina, marți sau miercuri, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. În plus, ar putea opri și livrările de cărbune spre Ucraina, drept represalii la întreruperea curentului electric primit de Crimeea din Ucraina, transmite Reuters.

În prezent, peninsula Crimeea se bazează pe generatoarele de urgență după întreruperea totală, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată, potrivit unor surse ucrainene, de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune.

Astăzi sau mâine (marți sau miercuri – n.r.) livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăților în avans“, a spus Alexander Novak pentru postul de radio Vesti FM.

El a adăugat că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia. Alexander Novak a criticat însă autoritățile ucrainene pentru că nu fac tot ce pot pentru ca echipele de intervenție să permite reluarea furnizării de energie electrică spre Crimeea “din motive politice”.

Întrebat cum anume ar putea reacționa Rusia, Novak a precizat că există mai multe opțiuni fie politice, fie economice. “Rusia livrează cărbune pentru sectorul energetic din Ucraina. Este posibil, și poate că situația actuală o va impune, să luăm decizia de a opri livrările de cărbune pe care companiile noastre le efectuează către centralele electrice din Ucraina“, a spus oficialul rus.

În replică, președintele companiei ucrainene Naftogaz, Andriy Kobolev, a declarat că Ucraina va putea să-și acopere necesarul de gaze naturale din Europa dacă Rusia decide să reducă livrările spre Ucraina.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. În septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul “pachet de iarnă” care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.