12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 23:22

Rusia obţine acces la zăcămintele Coreei de Nord

spot_img

Putin a promulgat în mai o lege care anulează 90% din datoria în valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului

coreea de nord - zacaminte

Rusia obţine acces la zăcăminte de materii prime, în Coreea de Nord, după ce a anulat datoria acestei ţări, a anunţat joi ministrul pentru Dezvoltarea Extremului Orient rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat în mai o lege care anulează 90% din datoria în valoare de 11 miliarde de dolari a Phenianului, datând din perioada sovietică.

“Decizia anulării datoriei Coreei de Nord ne-a permis să soluţionăm o serie de probleme pe care nu le puteam rezolva”, a precizat Aleksandr Galuşka, citat de RIA Novosti.

Conform ministrului, Phenianul ar putea deschide Moscovei accesul la anumite zăcăminte, în vederea rambursării.

“Am studiat proiecte concrete în domeniul resurselor miniere, exploatării zăcămintelor, probleme de explorare geologică şi posibilitatea (…) de a oferi companiilor ruse accesul la zăcăminte de resurse miniere în Coreea de Nord”, a spus el.

În același timp, grupului Basic Element, holdingul oligarhului rus Oleg Deripaska, i s-a propus să participe la reconstruirea unei centrale termice, potrivit agenţiei Interfax.

În plus, Phenianul va facilita activitatea unor oameni de afaceri ruşi pe teritoriul nord-coreean.

“Va fi posibilă facilitarea obţinerii de vize cu intrări multiple a antrepenorilor şi angajaţilor întreprinderior ruse care lucrează în Coreea de Nord”, a declarat Galuşka, adăugând că “investitorii şi partenerii ruşi vor avea acces la mijloace moderne de comunicare, Internet, telefon mobil”.

Moscova a decis în 2012 să anuleze cea mai mare parte a datoriei nord-coreene, vizând câteva proiecte în această ţară, cea mai închisă din lume, inclusiv construirea unei linii feroviare transcoreene şi a unui gazoduct de transport pentru gaze naturale ruseşti către Coreea de Sud.

C.A.