9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:58
No menu items!

Rusia nu a răspuns propunerii de a vizita scutul de la Deveselu. Ministrul Apărării: Mă îndoiesc că va accepta reciprocitatea

spot_img

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat duminică, că Rusia nu a răspuns până în acest moment invitaţiei de a vedea scutul de la Deveselu şi susţine că se îndoieşte că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri.

Vasile Dîncu a fost întrebat cum crede că va reacţiona Rusia la invitaţia SUA de a vizita baza de la Deveselu pentru a se convinge că este un scut defensiv şi nu ofensiv.

“Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile. SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere. Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO, acela al transparenţei şi sigur că asta este o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV.

Ministrul nu crede că Rusia va accepta să îşi arate capacităţile pe care le are în anumite baze.

“Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici. Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu. (…) Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie”, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat , în urmă cu două zile, că nu vede “o problemă” ca Federaţia Rusă “sau oricine altcineva” să vină să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge de realitatea afirmaţiilor făcute oficial, subliniind însă aspectul reciprocităţii cu privire la astfel de vizite.

                                                                                                              Adina Silav