4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:24
No menu items!

Rusia: Intrarea Ucrainei în NATO ar fi o “provocare fără precedent” pentru securitatea europeană

spot_img

Vladimir Cijov: “Nu vrem să vedem Ucraina în NATO”

 ucraina steag

Rusia s-a declarat marţi împotriva intrării Ucrainei în NATO, apreciind că aceasta ar constitui o “provocare fără precedent” pentru securitatea europeană, informează AFP.

“Nu vrem să vedem Ucraina în NATO”, a declarat reprezentantul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov.

Prezenţa Ucrainei în NATO ar constitui o provocare fără precedent pentru securitatea europeană, o provocare care ar fi cea mai importantă de la căderea zidului Berlinului

Vladimir Cijov,

reprezentantul Rusiei pe lângă UE

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lui august dorinţa de a relansa procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primită favorabil la summitul de la Bucureşti din 2008, ceea ce a declanşat furia Moscovei. Această decizie formală îi permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen să lase uşa deschisă Kievului.

Dar această aderare va depinde de “capacitatea Ucrainei de a desfăşura reformele necesare” în timp ce echipamentele sale datează din epoca sovietică, de a “se adapta la standardele NATO şi de a îndeplini toate criteriile”, a subliniat Rasmussen.

Totodată, reprezentantul rus pe lângă UE a avertizat Kievul să nu încalce armistiţiul în estul Ucrainei.

Cred că ambele părţi implicate în conflict încearcă în prezent o regrupare a forţelor. Dar cu ce scop? Este inadmisibilă o regrupare de forţe pentru a consolida apărarea şi a încălca ulterior regimul de încetare a focului

Vladimir Cijov

Kievul şi separatiştii s-au acuzat din nou, luni, de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei.

C.A.