17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:32
No menu items!

Rusia ieftineşte votca

spot_img

Măsura vine pe fondul reorientării consumatorilor către băuturile de contrabandă

votca

Votca rusească se va ieftini începând cu luna februarie, potrivit autorităţilor de pe piaţa de profil. Măsura vine pe fondul reorientării consumatorilor către băuturile de contrabandă.

Autoritatea de reglementare a pieţei băuturilor alcoolice din Rusia a anunţat că preţul minim de retail pentru o jumătate de litru de votcă va scădea în februarie cu 16%, la 185 ruble (3,24 dolari), transmite Bloomberg.

Este o măsură evident populistă, în contextul în care Rusia intră într-o perioadă de criză care ar putea dura câţiva ani. Votca din Rusia este deja cea mai scumpă din lume raportat la veniturile consumatorilor, iar salariile sunt în scădere„, a declarat Vadim Drobiz, preşedintele firmei de cercetarede piaţă Ciffra.

Preţul minim pentru o jumătate de litru de votcă a crescut în 2014 cu aproximativ 30% faţă de anul trecut, la 220 ruble.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că preţul ridicat al băuturilor spirtoase a dus la creşterea comerţului de contrabandă, punând în dificultate planul guvernului de a combate alcoolismul.

De altfel, acesta a fost şi motivul principal pentru care autorităţile de la Moscova au abandonat anul acesta un proiect privind creşterea taxei pentru băuturile spirtoase.

Comerţul ilegal a acoperit anul trecut 55% din vânzările totale de votcă în Rusia.