4.6 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:06

Rusia îşi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina

John Kerry confirmă retragerea trupelor, dar denunță faptul că ceceni antrenaţi în Rusia trec graniţa pentru a inflama situaţia

 crimeea rusia

Rusia își retrage soldații mobilizaţi la frontiera cu Ucraina, a confirmat joi secretarul de stat american, John Kerry, care totodată, a denunţat sosirea unor combatanţi ceceni proruşi în estul acestei foste republici sovietice, scrie AFP.

„Trupele care se aflau la frontieră se retrag spre Moscova, și nu spre Kiev”, a declarat John Kerry pentru postul american de televiziune PBS, confirmând ce a constatat marți un oficial al Pentagonului.

În schimb, ”există dovezi potrivit cărora luptători ruși au traversat frontiera, personal din Cecenia antrenat în Rusia trece granița pentru a agita spiritele, pentru a se implica în lupte”, a acuzat șeful diplomației de la Washington.

Presa ucraineană a afirmat în această săptămână că militari ceceni sunt prezenţi în Doneţk, un bastion al separatiştilor.

Miercuri însă, președintele cecen, Ramzan Kadîrov, a dezmințit că a trimis militari care să lupte împreună cu rebelii din estul Ucrainei, fără să excludă că luptători ceceni s-ar fi putut alătura de bunăvoie separatiștilor.

Pe de altă parte, Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu accesul rebelilor proruși din Ucraina la arme sofisticate, după moartea a 12 soldați ucraineni într-un elicopter doborât de insurgenți.

”Aceasta înseamnă că separatiștii continuă să aibă acces la arme sofisticate și sprijin din exterior”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney, în cursul briefingului de presă cotidian, lăsând să se înțeleagă că Moscova furnizează rebelilor armele în cauză.

Rusia a dezmințit aceste acuzații.

C.A.