3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 9:39
No menu items!

Rusia dă Franţei ultimatum să-i livreze nava de război Mistral Vladivostok

spot_img

Problema navelor polivalente de tip Mistral va fi abordată în întâlnirea dintre François Hollande şi Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane

Rusia -Franta, Mistral

Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să să se expună unor cereri “serioase” de compensaţii, a declarat vineri o sursă rusească “sus-plasată” citată de agenţia RIA Novosti, relatează AFP.

“Ne pregătim pentru diverse scenarii. Aşteptăm până la sfârşitul lunii (livrarea primei nave de tip Mistral) iar după aceea ne prezentăm solicitările” financiare “serioase”, a declarat această sursă.

Două nave de tip Mistral, bastimente de protecţie şi comandament vândute de către Franţa Rusiei în 2011 cu 1,2 miliarde de euro, se află în centrul unei “încurcături” diplomatico-militare, după ce preşedintele francez François Hollande a decis să lege livrarea lor de soluţionarea politică a crizei din Ucraina.

Moscova a afirmat la sfârşitul lui octombrie că a fost invitată sa primească, pe 14 noiembrie, prima dintre aceste nave – “Vladivostok”, însă anunţul a fost dezminţit imediat de către constructor şi Guvernul francez, pe fondul criticilor statelor membre NATO.

Totodată, ministrul francez al Apărării a declarat miercuri că “nicio dată de livrare” a unui portelicopter de tip Mistral către Rusia “nu poate să fie stabilită în acest stadiu”.

Problema navelor polivalente de tip Mistral urmează să fie abordată în întâlnirea dintre preşedinţii François Hollande şi Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane.

În cazul în care hotărăşte să livreze navele polivalente – care pot transporta 16 elicoptere, patru şalande de debarcare, 13 tancuri, un stat major, 450 de infanterişti sau un spital de campanie – Franţa va produce nemulţumire în Polonia şi ţările baltice, care consideră că se află în prima linie împotriva Rusiei şi se tem de imprevizibilitatea acesteia.

Pe de altă parte, o anulare riscă să plaseze Franţa într-o poziţie dificilă de “partener” care nu-şi onorează contractele. Iar o asemenea decizie ar impune ţării penalităţi importante, în contextul în care finanţele sunt pe roşu.