22.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 19:57
No menu items!

Rusia construiește al doilea gazoduct către China. Va trece prin Mongolia

spot_img

Mongolia se așteaptă ca Rusia să înceapă în următorii doi ani lucrările la gazoductul „Power of Siberia 2 (Puterea Siberiei 2)”, care urmează să treacă prin teritoriul său, conform premierul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai.

Anunțul făcut de premierul mongol, într-un interviu acordat jurnaliștilor Financial Times, vine în contextul în care Moscova se pregătește să lege în premieră la Asia exploatările de gaz din Siberia care până acum furnizau gaze naturale Europei, scrie Digi 24.

Gazoductul „Puterea Siberiei 2” a devenit unul vital pentru Rusia pe măsură ce aceasta se pregătește să piardă Europa ca piață pentru exporturile sale energetice ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident din cauza invadării Ucrainei.

„Studiul de fezabilitate al acestui proiect a fost deja finalizat și credem că lucrările de construcție vor începe în 2024”, a menționat premierul mongol Luvsannamsrai.

Declarațiile sale vin după ce premierul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită oficială în Mongolia la începutul lunii iulie, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de la Ulan Bator.

Presa de stat mongolă și rusă nu a oferit detalii despre nicio discuție specifică despre conflictul din Ucraina în cadrul vizitei, subliniind în același timp relații bilaterale puternice. Cele două părți au semnat o serie de acorduri comerciale, iar o conductă care transportă gaz natural rusesc în China prin Mongolia a fost scoasă în evidență, precizându-se că aceasta în curs de construcție, observa revista americană The Diplomat.

Mongolia este o națiune fără ieșire la mare, cuprinsă între Rusia și China și a căutat să mențină relații de prietenie cu ambii vecini, cultivând în același timp legături strânse cu SUA, ale căror relații cu Moscova și Beijingul au devenit din ce în ce mai tensionate.

Noul gazoduct rusesc va lega Siberia de China

Conducta „Puterea Siberiei 2” va lega câmpurile gazeifere din Siberia de China, țară în care cererea pentru gaze naturale este în creștere.

Potrivit Bloomberg, conducerea Gazprom anticipează că Beijingul va deveni clientul principal al companiei energetice ruse în următorii ani. Tot jurnaliștii de la Bloomberg ​​afirmau la sfârșitul lunii mai că un volum record de ţiţei rusesc, între 74 şi 79 milioane de barili, urmau să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina.

Guvernul mongol a semnat în 2019 un memorandum cu Moscova pentru construcția gazoductului „Puterea Siberiei 2”. Agenția rusă de știri TASS scrie că în primăvara anului 2020, Vladimir Putin a mandatat Gazprom să înceapă implementarea proiectului.

Noua conductă va conecta sistemele de transport de gaze din regiunile de est și vest ale Rusiei. Gazprom va putea, de asemenea, să pompeze anual până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz prin Mongolia în China.

În ianuarie 2021, directorul general Gazprom, Alexei Miller, a declarat că a început studiul de fezabilitate al conductei.

Gazoductul va avea o lungime estimată la aproximativ 2.600 de kilometri, iar ruta sa finală prin Mongolia fiind încă în dezbatere.

Conform The Moscow Times, este de așteptat ca gazoductul să intre în funcțiune din 2030. Taxele de tranzit privind gazoductul vor ajuta sistemul economic al Mongoliei, care a fost afectat puternic de pandemia de coronavirus, a mai subliniat premierul mongol.

Rusia livrează deja gaze în China

Din întinderile înghețate ale Siberiei, Rusia livrează deja gaze naturale în China. Conducta „Puterea Siberiei 1” a fost deschisă la finalul lui 2019, exploatând zăcămintele de gaze din estul îndepărtat al Rusiei pentru a alimenta economia chineză, scria la începutul anului VOA News.

Europa rămâne de departe cel mai mare client al Rusiei, importând aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an – aproximativ 30% din aprovizionarea continentului. Prin comparație, China cumpără aproximativ 38 de miliarde de metri cubi anual.

„Power of Siberia 1 folosește gaze care nu sunt conectate la zăcămintele care pot alimenta piața europeană”, a explicat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la firma de date energetice Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).  Acest lucru s-ar putea schimba în curând, dacă Moscova și Beijingul finalizează „Puterea Siberiei 2”, a atenționat Tom Marzec-Manser.

                                                                                                                  Adina Silav