27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 18:47
No menu items!

Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă în est riscă să ducă la RĂZBOI civil

spot_img

 crimeea rusia

Rusia a solicitat marți autorităților de la Kiev să înceteze masarea de forțe militare în sud-estul Ucrainei, despre care susține că sunt însărcinate cu suprimarea protestelor antiguvernamentale din regiune, avertizând că există perspectiva unui război civil, informează Reuters.

„Noi facem apel la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare care ar putea duce la izbucnirea unui război civil”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat difuzat marţi, în contextul în care tensiunea a crescut în mod brusc începând de duminică, după ce manifestanţi proruşi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în mai multe oraşe din estul Ucrainei.

MAE rus susține că în sud-estul Ucrainei, inclusiv la Donețk, sunt masate forțe ale Gărzii Naționale ale Ucrainei, printre care și militanți ai formațiunii extremiste ‘Pravâi Sektor’ (‘Sectorul de Dreapta’), relatează agenția rusă de presă ITAR-TASS.

Diplomația rusă mai menționează că la această „operațiune antiteroristă” declanșată de Kiev în estul Ucrainei ar participa circa 150 de militari americani din cadrul organizației private Greystone, care sunt îmbrăcați în uniforme ale trupelor speciale ucrainene „Sokol”.

„Organizatorii și participanții la această provocare își asumă o responsabilitate enormă pentru că creează o amenințare la adresa drepturilor, libertăților și viețile cetățenilor nevinovați ai Ucrainei și la stabilitatea statului ucrainean”, mai avertizează MAE rus.

 

C.A.