6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:48
No menu items!

Rusia avertizează NATO împotriva apropierii de granițele sale

spot_img

Șeful Statului Major rus a declarat că este inacceptabil ca trupele ucrainene să utilizeze aviația de luptă, artileria grea, inclusiv sisteme de rachete împotriva populației civile

 crimeea rusia

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a avertizat împotriva „avansării infrastructurii NATO către granițele ruse”, într-o discuție telefonică pe care a avut-o joi cu generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al SUA, relatează agenția de presă ITAR-TASS.

În cadrul acestei discuții telefonice, accentul a fost pus pe Tratatul asupra Forțelor Nucleare Intermediare (INF), situația din Ucraina, precum și alte chestiuni de actualitate, menționează serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Generalul de armată Gherasimov a reiterat poziția Moscovei privind respectarea prevederilor tratatului menționat.

Cu privire la Ucraina, șeful Statului Major rus a declarat interlocutorului său american că este inacceptabil ca trupele ucrainene să utilizeze aviația de luptă, artileria grea, inclusiv sisteme de rachete împotriva populației civile.

La sfârșitul lunii mai, în contextul evenimentelor din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică a decis să-și sporească patrulele aeriene în Marea Baltică, precum și să crească numărul de exerciții în Polonia și cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania. Tot atunci Alianța și-a anunțat planurile de a-și spori prezența navală în Marea Baltică și Marea Neagră.

În iunie, secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Alianța depune eforturi concertate pentru îmbunătățirea capacității de apărare a țărilor membre, inclusiv în regiunea mărilor Baltică și Neagră.

Recent, generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), a anunțat că una dintre cele mai mari baze militare a NATO din Europa ar putea fi creată în orașul port Szczecin (Polonia), nu departe de frontiera cu Rusia, amintește agenția de presă menționată.

C.A.