17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 12:57
No menu items!

Rusia ar susține independența regiunilor Donețk și Lugansk

spot_img

Un deputat rus a avansat această ipoteză în cazul în care situația nu se va rezolva pe cale pașnică

kremlin

Rusia intenționează să susţină independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk dacă nu va exista o altă opţiune pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, a anunţat vineri pentru postul de radio Kommersant FM deputatul rus Konstantin Kosaciov, relatează agenţia de stat Tass, citată de Mediafax.

„Dacă toate opţiunile pentru o soluţionare paşnică vor fi epuizate, nu exclud această variantă”, a răspuns Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Consiliul Federaţiei Ruse, la întrebarea dacă Rusia intenţionează să susţină „independenţa Novorusiei”, care ar cuprinde şi regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

În acest caz, a subliniat deputatul rus, decizia privind viitorul celor două regiuni din estul Ucrainei trebuie să respecte interesele părţilor aflate în conflict.

Cu toate acestea, Kosaciov s-a declarat în favoarea „integrităţii teritoriale” a Ucrainei dar, a precizat el, în conformitate cu „interesele tuturor regiunilor”. Potrivit lui, asigurarea integrităţii teritoriale şi respectarea democraţiei în Ucraina ar fi „un scop suprem” pentru Rusia.

Însă, în opinia sa, integritatea teritoriului ucrainean nu are nicio legătură cu Peninsula Crimeea, anexată acum un an de Rusia.

„Acest subiect este închis”, a subliniat el.

Pe de altă parte, Kosaciov a apreciat că Ucraina nu trebuie să adere la NATO deoarece acest demers „în niciun caz nu va consolida alianţa euroatlantică (…) sau securitatea globală”.

Emanuel Stan