Rusia ar putea să ceară Germaniei reparaţii de război

În perioada războiului pagubele materiale s-au ridicat la 30% din “avuția națională” a țării

rusia razboi

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a Parlamentului) intenţionează să înfiinţeze un grup de lucru pentru estimarea daunelor cauzate de Germania prin atacarea Uniunii Sovietice în 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi Mihail Dehtiarev, membru al Consiliului Suprem al Partidului Liberal Democrat, pentru cotidianul rus Izvestia.

„Germania nu a plătit Uniunii Sovietice reparaţii pentru distrugerile şi atrocităţile din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat Mihail Degtearev.

Potrivit acordurilor de la Ialta, a amintit el, Uniunea Sovietică a luat unele active germane (în cea mai mare parte mobilier, îmbrăcăminte, echipament industrial) din sectorul sovietic, care erau trofee de război, dar Germania nu a compensat în niciun fel prejudiciul cauzat economiei URSS.

„Deşi cu aliatul nostru – R.D.G. (Republica Democrată Germană) – s-a încheiat după război o înţelegere de încetare a plăţilor de reparaţii, cu R.FG. şi îndeosebi după reunificarea Gerrmaniei astfel de înţelegeri nu s-au semnat, ceea ce înseamnă că problema rămâne deschisă şi extrem de actuală”, a afirmat Dehtiarev.

Potrivit concluziilor Comisiei de Stat a URSS, în perioada războiului pagubele materiale s-au ridicat la 30% din “avuția națională” a țării. Suma totală a reparațiilor de război pe care Rusia le-ar putea cere Germaniei ar putea să se ridice la 3-4 trilioane de euro, la cursul actual, conform calculelor sale.

De curând, noul premier grec Alexis Tsipras a promis la rândul său că va cere Germaniei să plătească despăgubiri pentru un împrumut acordat de Grecia în 1942, la presiunea naziştilor.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU