19.5 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 3:19
No menu items!

Rusia ar putea recurge la arme nucleare tactice în Ucraina. Șeful CIA: Apetitul lui Putin pentru risc a crescut

spot_img

Statele Unite nu tratează „cu superficialitate” posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arme nucleare tactice în Ucraina, în condițiile în care Moscova continuă să se confrunte cu dificultăți pe frontul de luptă, a avertizat directorul CIA, William Burns, potrivit CNN.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat șeful CIA.

Potrivit acestuia, CIA urmărește cu atenție asta, însă SUA nu au văzut încă semne că Rusia s-ar pregăti să facă un astfel de pas.

„Deși au fost unele poziționări retorice din partea Kremlinului în legătură cu trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut prea multe dovezi practice ale unor desfășurări sau dispoziții militare care să alimenteze această îngrijorare, însă urmărim acest lucru cu mare atenție”, spus Burns.

El a avertizat însă că președintele rus Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai izolat și „apetitul său pentru risc a crescut”, iar, în cercul său de consilieri care s-a restrâns, el nu își poate pune „la îndoială judecata sau încăpățânarea, aproape mistică, că destinul său este să restabilească sfera de influență a Rusiei”.

Rusia a amenințat că va trimite arme nucleare în Marea Baltică, dacă Suedia și Finlanda intră în NATO.

Adina Silav