15.7 C
București
luni, 17 mai 2021 - 0:17

Moscova anunță că retrage trupele de la granița cu Ucraina. Washington: “Așteptăm fapte”

spot_img

Rusia a anunțat joi că își va retrage trupelor de la granița cu Ucraina. Imediat, Departamentul de Stat a transmis că Statele Unite “aşteaptă fapte şi nu vorbe” din partea Rusiei. Potrivit anunțului făcut de Moscova vineri ar trebui să înceapă retragerea trupelor pe care le-a masat în apropierea graniţei cu Ucraina şi în peninsula Crimeea anexată, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat într-o conferință de presă că Washingtonul “va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia” de la graniţa ruso-ucraineană, “în strânsă coordonare cu oficialii ucraineni” şi cu alţi aliaţi americani.

“Am auzit anunţul făcut de Rusia privind începerea retragerii trupelor sale de la graniţa cu Ucraina, am auzit aceste cuvinte, acum ceea ce urmărim să vedem sunt faptele”, a declarat Price.

“Ne vom asigura că Rusia îşi va respecta până la capăt angajamentul”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Prezenţa a zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, a cărei armată luptă împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul ţării începând cu 2014, a alimentat foarte mult tensiunile dintre Moscova, Kiev şi statele occidentale în ultimele zile, dând naştere la confruntări verbale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că este gata să-l primească la Moscova “oricând” pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre stadiul relaţiilor bilaterale.