Rusia, acuzată la ONU de crime de război. Ambasador american: “Ceea ce face nu este antiterorism, este barbarie”

Statele Unite au acuzat Rusia de “barbarie” în Siria, în cadrul unei ședinte a Consiliului de Securitate al ONU convocată duminică de SUA, Regatul Unit și Franta, transmite Reuters.

La sfârșitul săptămânii trecute, orașul Alep a fost ținta unor bombardamente intense de aviație, în sprijinul trupelor guvernamentale siriene, iar rebelii au anunțat că orice proces de pace este inutil dacă nu încetează aceasta tactică “a pământului pârjolit”. În sectorul din Alep controlat de rebeli sunt blocați aproximativ 250.000 de civili.

În Consiliul de Securitate, ambasadorul SUA Samantha Power a declarat: “Ceea ce sprijina și face Rusia nu este antiterorism, este barbarie. În loc să caute pacea, Rusia și Assad (președintele Siriei, Bashar al-Assad – n.r.) merg la război. În loc să ajute ajutoarele pentru civili, care salvează vieți, Rusia și Assad bombardează convoaiele umanitare, spitalele și personalul de intervenție care încearcă cu disperare să țină oamenii în viață”.

Poziția americană a fost susținută și de miniștrii de externe francez și britanic, care au declarat că Moscova s-ar putea face vinovată de crime de război.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat în Consiliul de Securitate că “în Siria sunt înarmate sute de grupări militare, teritoriul țării este bombardat fără discernământ și pacea este aproape imposibil de realizat acum, din acest motiv”.

Mediatorul Națiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut apel la Consiliu să găsească modalități de a implementa un armistițiu. “Sunt convins în continuare că putem întoarce cursul evenimentelor”, a susținut el.

R.D.

NICIUN COMENTARIU