17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:27

Rusia acuză Polonia că a fentat embargoul prin ”metoda Greblă”: A exportat mere prin intermediul Serbiei

spot_img

Comercianții de produse alimentare din UE încearcă să găsească metode pentru a vinde în Rusia

mere

Moscova ar putea impune restricții asupra importului de fructe și legume din Serbia, din cauza unei operațiuni de re-export de mere poloneze, a transmis luni agenția rusă de control Rosselkhoznadzor, citată de agenția Ria Novosti.

Polonia și celelalte state UE au embargo pentru exportul de produse alimentare în Rusia, impus în 2014 ca răspuns la sancțiunile economice impuse de UE pentru agresiunea asupra Ucrainei.

Ca stat non-UE, Serbia poate exporta alimente în Rusia. În luna ianuarie, fostul judecător constituțional Toni Greblă a fost acuzat de DNA că a constituit un grup infracțional organizat pentru a exporta produse alimentare în Rusia, prin intermediul unei firme din Turcia, pentru a evita embargoul rus.

Sâmbătă, autoritățile ruse au constatat o creștere importantă a cantităților de mere din Serbia și au cerut mai multe detalii de la Belgrad.

”Suspectăm că, foarte probabil, este un re-export din Serbia. Cel mai probabil, sunt mere poloneze”, a declarat un oficial al agenției. Acesta a adăugat că, în lipsa unui răspuns credibil al sîrbilor, se va institui o interdicție pentru toate fructele și legumele din Serbia.

După introducerea embargoului asupra statelor UE, au fost restricționate importurile și din Ucraina, Republica Moldova, Muntenegru și Albania, din cauza suspiciunilor de re-export.