7.9 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023 - 8:00
No menu items!

Rusia a simulat atacuri cu rachete cu capacitate nucleară și „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”

spot_img

Moscova a transmis, miercuri, că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad.

În cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, scrie Agerpres.

Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.

După ce au efectuat tirurile „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării. Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.

Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie. Putin a avertizat asupra unor represalii „rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.

Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public. „De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat, marţi, Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

                                                                                                                   Adina Silav