1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 12:53
No menu items!

Rusia a oprit furnizare de energie electrică către Finlanda

spot_img

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă după un anunţ în acest sens al unui furnizor rus, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, invocând restanţe de plată.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei, pentru AFP.

Reţeaua este echilibrată datorită importurilor din Suedia, potrivit hărţii în timp real a Fingrid, care spunea vineri că s-ar putea descurca fără electricitate rusă „fără dificultate”.

Finlanda a importat până acum aproximativ 10% din consumul total de energie electrică de la vecinul său.

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunțat în urmă cu două zile că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”.

Decizia finală urmează să fie luată în urma unei ședințe a Parlamentului, care va remite oficial NATO cererea de aderare.

                                                                                                              Adina Silav