15 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 4:23
No menu items!

Rusia a lansat cu succes o rachetă cu rază scurtă de acțiune

spot_img

 

racheta Rusia

Rusia a anunţat marţi că a testat cu succes o rachetă cu rază scurtă de acţiune care face parte din sistemul său de apărare antirachetă, lansarea producându-se  după ce candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, a sprijinit într-un mod categoric proiectul scutului american antirachetă în Europa.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene şi spaţiale ruse, colonelul Aleksei Zolotuhin,  a declarat că obiectivul acestui test efectuat pe poligonul militar rus Sarî-Şagan, în Kazakhstan a fost de a certifica caracteristicile tehnice şi tactice ale rachetelor care echipează forțele aeriene și spațiale.

Mitt Romney a atras atenția săptămâna trecută asupra faptului că nu va da dovadă de flexibilitate  față de președintele rus, Vladimir Putin în problema proiectului unui scut antirachetă al NATO în Europa de Est.

Proiectul de instalare a acestui scut a fost lansat în 2010 si a devenit în scurt timp sursa neînțelegerilor dintre Rusia și NATO, care a prezentat proiectul ca o propunere ce are menirea de a face faţă unor ameninţări ce provin dinspre ţări precum Iranul.

Acordul dat de România şi alte ţări, cum ar fi Turcia sau Polonia, ca pe teritoriul lor să fie fixate elemente aparținând acestui scut, exemplificând interceptoarele de rachete şi instalaţiile radar, a creat o stare de iritare Moscovei.