4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 23:55
No menu items!

Rusia a instituit taxe vamale produselor din Republica Moldova

spot_img

Importurile moldovenești vor fi taxate la fel ca cele din țările care nu fac parte din această uniune

 Dmitri Medvedev

Primul ministru rus Dmitri Medvedev a semnat o hotărâre de guvern cu privire la introducerea de taxe vamale la mai multe categorii de produse importate din Republica Moldova, a anunțat joi site-ul informațiilor juridice oficiale din Rusia, citat de agenția de presă Ria Novosti.

“Guvernul rus introduce taxe asupra produselor importate din (Republica) Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan)”, potrivit unui document publicat pe site joi, ceea ce înseamnă că importurile moldovenești vor fi taxate la fel ca cele din țările care nu fac parte din această uniune.

Această hotărâre a executivului rus intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării sale.

Ministerul rus pentru Dezvoltare Economică a elaborat săptămâna trecută un proiect de decret privind anularea unor scutiri de taxe pentru anumite produse moldoveneşti (vin, carne, legume, fructe și cereale).

Moscova a avertizat anterior Chișinăul că ar putea să renunțe la regimul de liber-schimb și să adopte principiul națiunii celei mai favorizate în relațiile comerciale cu Republica Moldova în urma ratificării de către aceasta a Acordului de Asociere cu UE.

Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. Potrivit Moscovei, acest demers ar putea să antreneze un aflux de mărfuri pe piaţa rusească.

C.A.