18 C
București
duminică, 28 mai 2023 - 11:51
No menu items!

Rusia a expulzat 18 diplomați UE de la Moscova

spot_img

Rusia a expulzat, vineri, 18 diplomați ai Uniunii Europene, ca represalii la decizia Bruxelles-ului de a declara 19 ruși personae non gratae pe 5 aprilie. UE a calificat decizia Rusiei drept „un pur pas de represalii”, care „va adânci și mai mult izolarea sa internațională”.

La 5 aprilie, UE a declarat că cei 19 diplomați ruși „s-au angajat în activități contrare statutului lor diplomatic” și le-a ordonat să părăsească Belgia. Vineri, 15 aprilie, ministrul de Externe al Rusiei a precizat că l-a convocat pe ambasadorul UE în Rusia, Markus Ederer, și i-a înmânat o notă de protest.

Potrivit Reuters, diplomații UE trebuie să părăsească Rusia cât mai curând posibil, a adăugat ministerul. Misiunea UE în Rusia a declarat că este „o acțiune nefondată”.

„Decizia autorităților ruse anunțată vineri nu are niciun temei și nu este altceva decât o măsură de retorsiune. Modul de acțiune ales de Rusia va spori și mai mult izolarea sa internațional. Uniunea Europeană continuă să solicite cu fermitate Rusiei să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și să revină la respectarea regulilor internaționale și la o abordare cooperantă în relațiile sale internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.

E. Stan