23.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 0:32
No menu items!

Rugăciuni, înainte de sesiune

spot_img

 

Astăzi e zi de sărbătoare pentru credincioșii creștin ortodocși. Este ziua Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului, unul dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, sărbătorit la data de 14 noiembrie, dar și în Duminica a doua a Sfântului Post, numită și Duminca Sfântului Grigorie Palama. El a fost un apărător al adevăratei credinţe și s-a născut în anul 1296, la Constantinopol.

Hramul Sf. Grigorie Palama, sărbătorit în Politehnică

Cu acest minunat prilej, biserica Parohiei „Sfântul Grigorie Palama – Paraclis Universitar” din Protopopiatul I Capitală, situtată chiar în curtea Politehnicii din București, îşi va sărbători hramul. Potrivit Sectorului Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Lăcașul de cult, căruia i se mai zice și „biserica studenților”, se află în vestul Capitalei, la circa un kilometru de podul Grozăveşti, pe malul drept al Dâmboviţei, lângă aleea de intrare principală în institut. Biserica a fost construită pentru studenţi și profesori, dar si pentru public. Ea are aspect şi proporţii inspirate din arhitectura tradiţională românească de obârşie bizantină. După planurile iniţiale ale arhitectului Nicolae Goga, proiectul a fost finalizat în anul 1995 de arhitecții Liliana Elisabeta Chiaburu şi Paul Lupu. Biserica „Sfântul Grigorie Palama” a fost sfinţită în ziua de 26 noiembrie 1998. Pictura interioară este executată în anul 2004 de către Mihai Coman şi studenţii Catedrei Patrimoniu a Institutului Teologic Bucureşti, cheltuielile fiind suportate tot de conducerea Universităţii Politehnice.

„Când mi-e dor de mama, mă duc la biserică”

Într-o citadelă a tehnicii, patronată de ştiinţele exacte, Dumnezeu oferă viitorilor specialişti ajutorul Lui. Această parohie numără peste 22.000 de enoriaşi, studenţi dar şi profesori. În fiecare duminică, bisericuţa este arhiplină, iar în preajma sărbătorilor, preotul paroh Marian Mihai binecuvântează camerele de cămin. Studenţii cer ajutorul Lui Dumnezeu, mai ales înaintea examenelor, şi vin să se spovedească. Ideea construirii acestei biserici a aparţinut studenţilor ortodocşi organizaţi în ASCOR şi Asociaţiei „Sfântul Grigorie Palama”, alcătuită dintr-un grup de preoţi tineri, teologi, profesori şi istorici de artă. Preşedintele de onoare al asociaţiei, Prea Sfinţintul Teofan Sinaitul vicar patriarhal, preşedintele executiv pr. Constantin Coman, vicepreşedintele Costion Nicolescu absolvent de politehnică şi teologie, împreună cu teologul Stylianos Kementzetzidis, asociat al grupului, l-au ales ca patron al bisericii pe Sf. Palama. „Vine foarte multă lume, duminica biserica este arhiplină, spune pr. Marian Mihai. Fiecare se roagă pentru ce doreşte, pentru familie, sănătate, iertarea păcatelor, înainte de sesiuni. Nu numai înaintea unui examen apar studenţii, ei vin şi în timpul anului. Tot aici se fac şi cununii. Mulţi dintre foştii studenţi ai Politehnicii își aduc copiii duminica.” Maria Oană e bucuroasă că are biserica atât de aproape. Când îi este dor de mama ei, care locuiește la Brașov, intră în lăcașul de cult și se roagă. „Eu stau în cămin, spune tânăra. Sunt studentă în anul trei la Electronică. Suport mai bine toate greutăţile când ştiu că am biserica lângă mine. De obicei sunt foarte stresată, emotivă, uit foarte repede ce am învăţat. Înainte de o încercare grea, intru să mă rog. Mă gândesc la mama care e singură acasă. Când mi-e dor de ea, mă duc la biserică. Vorbesc şi cu părintele care e foarte deschis şi înţelegător. Îi cer sfaturi, pentru că uneori disper. Mă linişteşte cu o vorbă bună. Văd altfel viaţa după ce discut cu el.” Și Bogdan vine frecvent să se roage aici. „Vreau să mă ajute Dumnezeu și Sfântul Palama ca să iau examenele. Știu că trebuie să și învăț, dar nu strică să mă rog. Am avut o restanță foarte grea în vară, m-am rugat la Sf. Palama și am reușit s-o iau.”

Dana Fodor Mateescu