10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 15:57
No menu items!

Rudele preşedintelui cipriot au transferat zeci de milioane de euro din banca Laiki. Președintele dezminte informația – UPDATE

spot_img

Rudele preşedintelui cipriot au transferat zeci de milioane de euro din banca Laiki

Companii ce aparţin rudelor preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades au transferat în perioada 12-13 martie, zeci de milioane de euro din banca Laiki, potrivit cotidianului cipriot Haravgi.

Doar cu câteva zile înainte de decizia Eurogrup privind instituirea unei taxe asupra depozitelor mai mari de 100.000 de euro, o companie care aparţine unor rude ale lui Nicos Anastasiades, a solicitat achitarea anticipată a cinci poliţe bancare Laiki în sumă de 21 milioane de euro şi a transferat banii la Londra.

În conformitate cu acordul încheiat cu Eurogrup, banca Laiki va fi restructurată, fiind divizată în două, iar taxarea depozitelor s-ar putea ridica la 80%.

Reprezentantul partidului de opoziţie comunist AKEL, deputatul Stavros Evagorou a solicitat Comisiei de Anchetă să investigheze această informaţie şi altele asemănătoare care dezvăluie transferuri de bani peste graniţă, cu puțin timp înainte de decizia Eurogrup. În condiţiile în care ministrul de finanţe al Ciprului a recunoscut că se ştia din timp de viitoarea sechestrare a depozitelor, trebuie studiate şi informaţiile privind transferul de bani peste hotare de către membri ai cabinetului de miniştri de la Nicosia, potrivit lui  Evagorou.

Totodată, Evagorou a declarat că decretul emis de Banca Centrală privind restructurarea Bank of Cyprus contravine declaraţiilor iniţiale ale ministrului de finanţe privind reţinerea a circa 30% din depozite: în conformitate cu decretul, taxa ar putea ajunge şi la 60%. De asemenea, deciziile luate de ministrul de finanţe şi conducerea Băncii Centrale vor lăsa piaţa cipriotă fără lichidităţi şi va continua procesul de sufocare a economiei.

UPDATE

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades a infirmat informaţiile publicate de cotidianul cipriot Haravgi, portavocea partidului comunist de opoziţie AKEL, potrivit cărora doar cu câteva zile înainte de decizia Eurogrup privind instituirea unei taxe asupra depozitelor mai mari de 100.000 de euro, o companie care aparţine unor rude ale lui Nicos Anastasiades, a solicitat achitarea anticipată a cinci poliţe bancare Laiki în sumă de 21 milioane de euro şi a transferat banii la Londra.

Anastasiades a catalogat informaţiile publicate de cotidianul menționat ca fiind false şi menite să “distragă atenţia de la cei care se fac responsabili pentru falimentarea ţării”.

 

C.I.