27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 23:07
No menu items!

Rudel Obreja, reţinut de DNA. Trafic de influenţă de 1.000.000 de euro la Curtea Supremă

spot_img

Rudel Obreja_WM

Procurorii anticorupţie au anunţat, marţi seara, că l-au reţinut pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, pentru trafic de influenţă. Comunicatul DNA precizează că fostul sportiv a pretins, nu a şi primit însă, 1 milion de euro ca să obţină o pedeapsă cu suspendare, în faza de recurs, pentru un inculpat judecat de Curtea Supremă.

Obreja ceruse, spun anchetatorii, 200.000 de euro înainte şi 800.0000 de euro după pronunţarea sentinţei de către completul de recurs. „Negcoierile” s-ar fi consumat în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 şi depindeau de obţinerea unei amânări până după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

În schimbul sumei pretinse, de 1.000.000 euro, a lăsat să se creadă (Rudel Obreja – n.r.) că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie

DNA nu a făcut publice date despre procesul pe care Obreja a susţinut că-l poate influenţa, întrucât denunţătorul din dosar are calitate de martor protejat. Recursul respectiv a fost soluţionat însă înainte de 1 februarie şi a fost respins, astfel încât denunţătorul a rămas cu o condamnare definitivă cu închisoarea.

Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a „noului cod”.

Direcţia Naţională Anticorupţie

 Mihaela Chiper