1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 5:33
No menu items!

Ruşii sunt interesaţi de o colaborare între Tupolev şi Romaero

spot_img

Autorităţile ruse şi-au manifestat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar între compania rusă Tupolev şi Romaero, a transmis vineri Ministerul Economiei. „Pe scurt

Autorităţile ruse şi-au manifestat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar între compania rusă Tupolev şi Romaero, a transmis vineri Ministerul Economiei. „Pe scurt, este vorba de proiectul producţiei avioanelor Tupolev de un anumit model. Suntem încă într-un proces de evaluare a celor care intermediază această operaţiune. Este avion civil, nu militar”, a spus Vosganian.

Intenţia autorităţilor ruse a fost exprimată în cadrul unei sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, la finalul căreia s-a semnat un nou protocol.

 „Lucrările noastre s-au axat în principal pe mai multe domenii, dintre care aş menţiona domeniul energetic, al agriculturii, transporturilor, al cercetării ştiinţifice. Au fost înaintate propuneri din partea română şi rusă pentru programul de acţiune în scopul dezvoltării care a fost semnat deja la sesiunea anterioară a comisiei mixte”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, partea română a menţionat obiective în domeniul energetic al industriei siderurgice, chimice, agricultură, infrastructură, în care aşteaptă colaborarea mediilor de afaceri din Rusia. „Există un interes major al României de a valorifica potenţialul pieţei ruseşti. În acest domeniu suntem interesaţi de creşterea exporturilor produselor agroalimentare în Rusia”, a precizat Vosganian.

Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo”, Konstantin Kosaciov, a adăugat că în ultimii 20 de ani relaţiile comerciale dintre Rusia şi România nu au avut o „dezvoltare egală” şi ambele părţi aşteaptă o îmbunătăţire a acestora. În acest sens, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, va face o vizită la Moscova în perioada următoare.

La finele anului 2012, a fost atins un volum total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă de 4,4 miliarde de dolari, în creştere cu 1,8%, faţă de anul 2011. Exportul a fost de 1,35 miliarde de dolari, în scădere cu 4,6%, iar importul – de 3,07 miliarde de dolari, în creştere cu 4,9%.

Compania de reparaţii şi întreţinere a aeronavelor Romaero Bucuresti (RORX) este listată pe piaţa Rasdaq, administrată de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Vineri, preţul acţiunilor companiei a crescut de peste două ori, până la 26,5 lei. Principalii acţionari ai Romaero Băneasa sunt Ministerul Economiei (51,9%), SIF Muntenia (25,85%) şi Fondul Proprietatea (21%).

Cosmina Croitoru