16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:26

Rozmarinul, energie verde pentru sănătate

spot_img

 rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalia), o plantă aromatică extrem de benefică pentru sănătate. După levanțică, este planta cel mai des folosită la aromoterapie, pentru calitățile sale de îndepartare a tensiunilor și stresului.

Rozmarinul este folosit pentru a stimula secreţia gastrică şi pentru a combate balonările. Planta este un remediu dovedit care contribuie la evacuarea bilei în duoden, având efecte benefice asupra funcțiilor hepatice. Crenguțele verzi ajută la menținerea siluetei, deoarece accelerează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor.

Rozmarinul ajută memoria prin absorbția oxigenului și scade tensiunea nervoasă. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, De asemenea, este util în stări de moleșeală, fiind revigorant și tonic. Uleiurile volatile din compoziția sa (borneol, camfor, limonen, etc.) îl fac un remediu important pentru diverse inflamații.

Rozmarinul contribuie la fluidizarea și întărirea vaselor sangvine, având efecte benefice pentru circulație și totodată pentru afecțiunile cardiace. Regleaza tensiunea, inclusiv cea intracraniana, reducând durerile de cap și este un bun tonic cerebral.

Este folosit și pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.

R.M.