7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 23:27

Rozalia Biro: UDMR ar putea rămâne la guvernare cu anumite condiții

spot_img

Liderul maghiar a declarat că majoritatea reprezentanților unionali sunt pentru continuarea coaliției

biro

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, Rozalia Biro, a declarat, miercuri, că, majoritatea liderilor din UDMR susțin rămânerea la guvernare alături de PSD și partidele din coaliție, dar cu anumite condiții.

Singurii care se opun categoric sunt reprezentanții din secuime, respectiv județele Harghita, Covasna și Mureș.

Am avut dialog cu colegii din conducerea CRU, iar cei din secuime, din judeţele Harghita şi Covasna, s-ar putea şi cei din Mureş, vin cu propunerea şi poziţia că, având în vedere toate cele întâmplate, trebuie să ieşim de la guvernare. În cazul în care ţinem cont şi de părerea restului UDMR, din celelalte judeţe, majoritatea covârşitoare este de părere că (UDMR -n.r.) trebuie să meargă pe acest principiu pe care a mers totdeauna în cei 12-13 ani cât a fost la guvernare, şi anume că noi nu am intrat niciodată la guvernare pentru că am dorit să fim la guvernare, totdeauna au fost negocieri foarte serioase prin care au fost stabilite acele principii şi acele priorităţi prin care noi ne asumăm un rol oarecare la guvernare şi ţineam cât puteam din puterile noastre pentru a realiza acele obiective

Rozalia Biro
președintele CRU al UDMR

Liderul maghiar a precizat că foarte puține obiective s-au realizat dintre cele stabilite în momentul intrării la guvernare, în martie 2014. Dorința celor care vor să continue în cadrul coaliției este ca obiectivele nerealizate să fie duse la bun sfârșit.

Rozalia Biro a precizat și care sunt aceste obiective: înfiinţarea Facultăţii de Medicină cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş, construirea tronsonului Borş – Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania, legiferarea autonomiei culturale, legiferarea posibilităţii de arborare a unor steaguri locale, precum şi „o descentralizare mult mai accentuată”.

Consiliul Permanent al UDMR se va reuni, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide dacă Uniunea va rămâne sau nu în coaliţia de guvernare, în aceeaşi şedinţă urmând să fie analizate şi rezultatele alegerilor prezidenţiale.