19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:23
No menu items!

Rovinieta de o zi. Cât va fi taxa de drum în 2024

spot_img

De anul viitor, Compania de Drumuri va introduce rovinieta de o zi, alături de alte două categorii de taxe de drum.

Încă din prima parte a anului 2023, Ministerul Transporturilor a propus modificări ale modalității de calcul a prețului rovinietei.

Un proiect de lege depus în Parlament stabilește că taxa de drum va fi influențată de:

-Perioada de timp pentru care este emisă

-Numărul de kilometri parcurși

-Norma de poluare

Acest lucru ar putea însemna majorări de până la 6 ori pentru TIR-uri și camioane. Mai scumpe vor fi și rovinietele pentru autoturisme. Modificările  de prețuri fac parte din reforma inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR). Se dorește înlocuirea mașinilor poluante cu unele care au emisii reduse sau care funcționează electric. Astfel, șoferii care au o mașină veche vor plăti taxe din ce în ce mai mari. Totuși, lin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, spune că anul viitor modul de calcul al rovinietei va fi același, iar tarifele actuale vor fi menținute.

„Anul viitor, modul de calcul al rovinietei nu se va schimba. Se mențin tarifele actuale  pentru toate categoriile de viniete”, a spus acesta pentru ProMotor.

Apare rovinieta de o zi

O modificare importantă în ceea ce privește taxa de drum este instituirea vinietei de o zi.

„De anul viitor, o să se introducă vinieta de o zi pentru autoturisme. De asemenea, se va crea și rovinieta de două luni, care va putea fi achiziționată de toate categoriile de vehicule. În plus, pentru categoria vehiculelor de marfă va fi eliminată vinieta de 90 de zile și va fi introdusă una cu valabilitate de 60 de zile”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

În prezent, șoferii își pot achiziționa roviniete cu valabilitatea de 7 zile, 30 zile, 90 zile, 12 luni.

                                                                                                     Adina Bucur Silav