19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:22
No menu items!

Rovinari, un caz fumat. Domnul Șova, ce-ai aflat?

spot_img

marilena_nedelcu_mic

  • Marilena Nedelcu

De ce spune Dan Șova că DNA are nevoie de aviz pentru ca dosarul Rovinari, în care este suspect, să poată fi trimis în instanță? Răspuns:  ori nu cunoaște legea (și nu ar fi prima dată când ne arată asta, deși se laudă la televizor că e mare avocat), ori procurorii i-au arătat, miercuri, încă un dosar, ALT dosar, în care nu se poate începe urmărirea penală pe numele lui decât cu aviz de la Parlament, pentru că faptele pentru care este suspect au legătură cu mandatul de parlamentar.

Și acum s-o luăm băbește, să priceapă și domnul Șova, sau avocații pe care îi trimite la instanță în procesele cu ziariștii care scriu despre el.

Articolul 72 din Constituție e clar, se referă la imunitatea parlamentară (domnul Dan Coman Sova este în prezent senator).

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Și îi dăm și niște exemple, că poate a uitat. Colegul său de partid, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată pentru dosarul Referendum (faptele nu aveau legătură cu mandatul din Parlament sau cu activitatea ca ministru), la o dată ulterioară comiterii faptelor, când Dragnea era și parlamentar, și ministru.

Și ca să nu zică domnul Sova că ne luăm doar de PSD, îl amintim și pe domnul Relu Fenechiu. Trimis în judecată când era parlamentar, în iunie 2012, pentru fapte care nu aveau legătură cu mandatul de ales, era acuzat ca acționar la firmele sale.

Singurul “bonus” că este senator, pentru domnul Sova, este că va fi judecat de Înalta Curte. Direct. Și pe fond, și la recurs. Dacă rămânea simplu cetățean, iar faptele pentru care este suspect, au fost comise ca avocat, competența de judecată ar fi fost Curtea de Apel. Dar nici acolo nu mai e sigur, nu știi pe mâna cui ajungi.

Singura variantă pentru care afirmația lui Sova ar fi aplicabilă, că-i trebuie aviz de la Parlament, este aceea în care faptele de care este suspectat au legătură sau au fost comise în mandatul de senator. Ceea ce nu e cazul pentru dosarul de la Rovinari. Atunci pentru ce dosar, domnule Șova?