19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 7:04

Rovana Plumb: Reducerea CAS se va face. Nu vor fi afectate salariile și pensiile

spot_img

 Potrivit legii votate de Parlament, cota de asigurări sociale ar trebui redusă din octombrie

rovana plumb

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat, joi, la Braşov, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

Într-un răspuns public la adresa comentariilor de miercuri ale președintelui Traian Băsescu, Rovana Plumb a declarat că , potrivit unor calculi făcute împreună cu Ministerul Finanţelor, nu va exista un impact pe fondul de salarii şi pe fondul de pensii.

”Vreau să îi asigur pe toţi românii că nu există niciun fel de risc în ceea ce priveşte fondul de pensii şi salarii şi vreau să-i asigur şi pe cei care reprezintă economia din România că acest proiect de lege şi această lege votată de Parlament va intra în vigoare”, a spus Rovana Plumb.

Aceasta a adăugat că toate statele membre din UE au deficite la bugetele de pensii, iar în momentul de faţă deficitul în România este de 5 miliarde lei.

”Nu este odecizie electorală. A fost asumată de Guvern şi de Parlament. Pentru a putea creşte numărul de locuri de muncă în România este nevoie de reducerea CAS, care este o măsură fiscală ce şi-a dovedit utilitatea şi în perioada guvernării lui Tăriceanu, când în 2006, 2007 şi 2008 a fost excedent la bugetul de pensii prin reducerea CAS cu 3 puncte procentuale, pe medie, în această perioadă”, a mai spus ministrul Muncii.

Traian Băsescu a criticat miercuri legea de reducere a CAS și a invocate posibilitatea de a refuza promulgarea. Președintele a invocat posibile derapaje economice și compromiterea acordului cu FMI.

S.Z.