29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 0:13

Romtelecom și Cosmote au câștigat un contract public pentru rețeaua națională de internet de mare viteză

spot_img

Valoarea contractului depășește 65 mil. €

retele internet

Companiile Romtelecom și Cosmote România au fost selectate drept câștigătoare ale licitației organizate de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) pentru a dezvolta infrastructura națională de internet de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru astfel de servicii, potrivit unui comunicat al Grupului Romtelecom.

Licitația a fost organizată pentru 783 localități, împărțite în 7 zone geografice. Romtelecom a fost desemnat câștigător pentru 4 dintre regiuni – contract de 37,2 milioane de euro, iar Cosmote România pentru 3 regiuni – contract de 27,9 milioane de euro.

Ministrul Răzvan Cotovelea a afirmat că MSI a prioritizat priectul RoNet şi implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile în valoare de 84 milioane de euro.

”Oportunităţile economice şi informaţionale derivate din funcţionarea unei infrastructuri naţionale de broadband au un potenţial nelimitat. Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezintă calea sigură spre îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, atât local, cât şi la nivel naţional”, a spus Cotovelea.

Romtelecom și Cosmote România vor dezvolta în decursul a doi ani o infrastructură de tip backhaul pentru implementarea de rețele de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

Potrivit contractului, MSI concesionează lucrările companiilor câștigătoare, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea și mentenanța infrastructurii.

Infrastructura va rămâne în proprietate publică și va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Acționarii Romtelecom sunt grupul elen OTE – 54,01% și statul român – 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom deține 40% din OTE Group.

În toamna acestui an, Romtelecom şi Cosmote România vor încheia procesul de adoptare a brandului ”T” al grupului german Deutsche Telekom.

V.B.