3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:40
No menu items!

Romsilva a câştigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc al Bucovinei

spot_img

Regia Naţională a Pădurilor – “Romsilva” a câştigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, peste 166.000 de hectare de fond forestier rămânând astfel în proprietatea publică a statului român şi în administrarea Regiei.

Procesul a fost intentat acum 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut recunoaşterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în judeţul Suceava, potrivit unui comunicat al Romsilva.

Litigiul s-a judecat în aceşti ani la mai multe instanţe din ţară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Cluj, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acţiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

”În cursul anului trecut, juriştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au reuşit să păstreze în proprietatea publică a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în judeţele Buzău, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare şi Argeş, 1.276 de hectare”, precizează comunicatul.

În urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăţilor, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier naţional.

T.S.