20.7 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 23:18
No menu items!

Rompetrol Rafinare a finalizat o investiție de 53 mil. $ la Petromidia

spot_img

Rompetrol Rafinare a finalizat o investiție de 53 mil. $ la Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a finalizat modernizarea instalației de cocsare din cadrul rafinăriei Petromidia, în urma unei investiții de aproximativ 53 milioane USD.

Investiția va asigura operarea și funcționarea instalației la standarde conforme cu normele de mediu, potrivit unui comunicat al companiei pentru Bursa de Valori București.

”Modernizarea instalației de cocsare este parte a strategiei Grupului Rompetrol și a unicului său acționar KazMunayGaz pentru alinierea proceselor tehnologice și a instalațiilor rafinăriei Petromidia la nivelul standardelor europene de calitate. Investițiile în tehnologie și mediu pe platforma Petromidia s-au ridicat în ultimii 5 ani la 600 milioane USD, iar proiectul de modernizare a instalației de cocsare a determinat atingerea unor performanțe ridicate ale fluxului tehnologic, prin creșterea eficienței acestuia”, a afirmat Sorin Graure, directorul general al companiei al Rompetrol Rafinare.

Modernizarea instalației a început în 2008 și a fost făcută în parteneriat cu Rominserv – contractorul general al Grupului Rompetrol și cu firma americană ConocoPhillips.

Procesul de modernizare a determinat o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală cu 3 milioane USD a pierderilor tehnologice, precum și o diminuare semnificativă a consumului energetic.

În urma investițiilor totale de 1,3 miliarde USD susținute de Grupul Rompetrol în perioada 2007 – 2012, rafinăria Petromidia și-a majorat capacitatea de producție la 14.000 tone pe zi.

Rompetrol Rafinare a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri brută consolidată de 4,6 miliarde dolari și un rezultat operațional (EBITDA) de 76,8 milioane dolari.

În luna mai, Guvernul Ponta a încheiat un acord cu grupul Rompetrol pentru soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor, acord care este criticat de președintele Băsescu.

Înțelegerea presupune ca Rompetrol să achite 200 milioane USD pentru preluarea a 26,6% din pachetul de acţiuni al statului și să constituie un fond de investiţii kazah-român, cu o valoare estimată de aproximativ 1 miliard USD.

Statul român a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, în urma conversiei obligaţiunilor emise de companie în 2003, în contul unei datorii de peste 600 de miloane USD.

Vlad Bârleanu