12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:04
No menu items!

ROMPAN estimează vânzări de peste 8 mil. de cozonaci. Efecte pozitive din exporturi și scăderea TVA

spot_img

Patiserii și brutarii români mizează pe un consum de peste 8 milioane de cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă datorită creșterii exporturilor și a cererii pe piața internă, dar și ieftinirii produselor alimentare odată cu reducerea TVA de la 24% la 9%, potrivit datelor oferite de ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, citate de Agerpres.

”Anul acesta ieșim pe piață cu 8-8,1 milioane de cozonaci, peste cifra de anul trecut de 7,3 milioane, datorită creșterii exportului, dar și cererii pe plan național. Trebuie să fim realiști, cozonacul este și mai ieftin anul acesta cu 12% datorită reducerii TVA de la 24 la 9%. Suntem bine poziționați și în ceea ce privește exporturile de cozonaci care s-au dezvoltat foarte bine în această perioadă premergătoare Crăciunului. Am ajuns la o cifră de 700-800.000 de cozonaci ceea ce înseamnă aproape 10% din producția națională”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.

”Mergem la export cu cozonaci pe tot globul. Acesta s-a dezvoltat foarte bine în Germania, Marea Britanie și țările nordice, dar se menține foarte bine în Spania și Italia și mai nou în Australia, SUA și Canada, peste tot unde sunt comunități de români. Noi mergem cu produsele tradiționale românești și trebuie să fim foarte atenți să ne adresăm și comunităților locale din fiecare țară în așa fel încât să fie apreciat cozonacul și de populația din țările respective”, a mai spus Popescu.

Peste 80% dintre consumatorii români preferă cozonacii tradiționali în defavoarea celor din import, care sunt oferiți mai mult pentru cadouri, decât pentru consumul propriu, deoarece au un termen de valabilitate mult mai mare.

Cel mai bine vândut pe piața locală rămâne cozonacul cu nucă și cacao. În prezent, există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este foarte mare.

ROMPAN cuprinde 300 de societăți din toate domeniile industriei. Cota de piață este de 65% pe morărit, 40% la panificație, 70% la paste făinoase și 55% la biscuiți.