15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:32

Rominserv, parte într-un proiect petrochimic de peste 6 miliarde de dolari în Kazahstan

spot_img

Rominserv, parte într-un proiect petrochimic de peste 6 miliarde de dolari în Kazahstan

Rominserv, parte a Grupului Rompetrol, va furniza servicii de consultanţă în management de proiect şi training pentru construcţia unui amplu complex petrochimic în Kazahstan, o investiţie totală de peste 6 miliarde de dolari, a transmis marți compania.

Situat în localitatea Atyrau, în apropierea rafinăriei KazMunayGas (capacitate instalată de rafinare – 5,5 milioane de tone) şi a zăcămintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak şi Kashagan, noua investiţie vizează crearea unui important centru petrochimic în partea de vest a Kazahstanului. Proiectul va fi dezvoltat în etape, capacitatea de producţie urmând să ajungă în final la 800.000 tone etilenă (materia primă pentru obţinerea de polimeri) şi 500.000 de tone polipropilenă.

“Rominserv este motorul evoluţiei tehnologice a Grupului Rompetrol, a performanţelor tehnice atinse de activele şi operaţiunile sale, precum programul de creştere a capacităţii anuale de prelucrare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane tone, repornirea şi modernizarea instalaţiilor de petrochimie sau extinderea pe plan local a reţelei de distribuţie carburanţi. Experienţa şi expertiza companiei în coordonarea şi realizarea acestor proiecte state-of-the-art în termenele asumate, în limita strictă a costurilor bugetate, valorificându-ne competenţele de inginerie, achiziţii, contrucţii şi management de proiect au susţinut calificarea şi selectarea Rominserv în cadrul proiectului strategic al statului kazah”, a declarat Kanat Bekmurza, director general al Rominserv.

Compania va furniza servicii de consultanţă pentru managementul proiectelor on-shore în timpul construcţiei, training pentru operatorii instalaţiilor şi va asigura implementarea politicilor de respectare a sănătăţii în muncă, a normelor de securitate şi celor de protecţie a mediului.

Specialiştii Rominserv vor furniza consultanţă în cadrul unui contract în valoare 5 milioane de dolari, pentru acest an în prima fază a proiectului, construirea instalaţiei de dehidrogenarea gaz propan şi producere de polipropilenă, contractorul general al lucrărilor fiind compania chineză Sinopec Engineering.

“Este al treilea proiect al Rominserv în Kazahstan şi reprezintă o nouă provocare pentru noi, pentru a găsi cele mai bune soluţii tehnice şi proceduri, într-o piaţă în care industria de petrol şi gaze este în continuă ascensiune”, adaugă Bekmurza.

Rominserv a mai realizat în perioada 2009-2011 două proiecte în Kazahstan, constând în modernizarea instalaţiilor Distilare Atmosferică în Vid şi Cocsare din cadrul rafinăriei Atyrau.

C.C.