6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:39
No menu items!

Românilor nu li se va mai cere cazierul judiciar. Ce alte documente și taxe vor fi eliminate

spot_img

Un proiect de ordonanță de urgență care cuprinde măsuri de reducere a birocrației, printre care se numără și aceea că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar îl vor cere direct la Poliție, va fi discutat în ședința de guvern de marți, a anunțat, luni, premierul Dacian Cioloș, la Radio România Actualități.

“Chiar mâine, în ședința de guvern, avem pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență care va veni cu un pachet consistent de simplificare, de debirocratizare, de reducere a acestei birocrații. (…)În primul rând, cazierul judiciar se va solicita doar între instituții, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliție pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate, pentru că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliție, fără să ceară cetățeanului să treacă de la un ghișeu la altul și să ia o hârtie să o ducă la alt ghișeu. Apoi, copiile după buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta. Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice. Instituțiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul, pe loc. La ridicarea buletinului și a pașaportului, cetățenii vor plăti o singură taxă și într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituții. Și celebrele adeverințe de venit pentru înscrierea la șomaj vor fi eliminate”, a precizat Cioloș.

Potrivit premierului, acest proiect de act normativ are la bază propuneri făcute de cetățeni.

“Acum cinci luni am lansat acest proiect, care a fost foarte eficient încă din start, în sensul că am avut foarte multe idei și propuneri (…).  Am făcut o sinteză a acestor idei și propuneri și, în ultimele luni, am lucrat în a identifica modalități legislative și juridice de aplicare a acestor idei”, a mai explicat Dacian Cioloș.

Cioloș a mai spus că au fost luate și măsuri în sprijinul investitorilor.

“Și pentru investitori sunt deja două formulare de la ANAF care au fost simplificate și pe baza propunerilor venite din partea mediului de afaceri. Și, deja am anunțat faptul că la ANAF diferitele taxe, impozite vor putea fi plătite și cu cardul, și nu doar cash sau prin transfer bancar”, a conchis premierul.

R.D.