28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:51
No menu items!

Românii vor primi buletine electronice începând cu 1 ianuarie. Ce informații va conține CIP-ul

spot_img

De la 1 ianuarie 2024, cartea de identitate se transformă în card, astfel că nu se vor mai emite buletine simple. Cărțile de identitate în format fizic emise deja vor putea fi folosite doar în anumite condiții.

Noile cărți de identitate se transformă în carduri de dimensiunea unui card bancar, dotate cu un cip ce conține numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal și două amprente digitale ale cetățenilor.

Începând cu 2024, toți cetățenii români vor primi cărți electronice de identitate noi la înnoirea buletinului, indiferent de domiciliu. Aceste documente vor simplifica călătoriile în țările UE și în altele care le recunosc, eliminând necesitatea pașaportului.

Începând cu 1 ianuarie, noile cărți electronice de identitate vor deveni obligatorii pentru toți românii, conform directivei Parlamentului European adoptate în 2019.

Cetățenii care se opun introducerii acestor cărți electronice pot solicita în continuare un buletin clasic. Cărțile simple de identitate vor rămâne valabile doar la nivel național, iar cele emise până la sfârșitul anului curent pot fi utilizate ca documente de călătorie, cu condiția să fie în termenul de valabilitate.

O nouă ordonanță de urgență OUG propune extinderea cărților simple de identitate pentru călătorii, simplificând procedurile și facilitând deplasările cetățenilor români, sporind astfel accesibilitatea și flexibilitatea în utilizarea documentelor de călătorie.

M. Nedelcu