20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 12:08

Românii vor avea carte de identitate electronică. Este mai mică, mai sigură și poate fi solicitată din luna august

spot_img

Românii vor avea carte de identitate modernă, la standarde europene. Hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil a fost luată în ședința de Guvern de miercuri, iar din luna august, românii vor putea solicita noua carte de identitate electronică.

 

Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

“Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”, a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Actul normativ aprobat miercuri prevede şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.