22.8 C
București
sâmbătă, 13 august 2022 - 3:09
No menu items!

Românii scapă de formularul PLF și de certificatul COVID la intrarea în țară

spot_img

România iese astăzi, de la miezul nopții, din starea de alertă, iar măsurile restrictive vor fi eliminate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, marți, că masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior, operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF, iar certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.

”În primul rând utilizarea măștii, atât în spații exterioare, cât și interioare nu va mai fi obligatorie.  Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătoriile, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a spus Alexandru Rafila.

El a subliniat faptul că prudența și responsabilitatea individuală sunt principalele atribute ale perioadei următoare.

”Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar, în egală măsuriă, voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile”, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că în România virusul se transmite în continuare în comunitate. 

“Totuși, 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent”, a precizat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a recomandat ca masca de protecție să fie purtată în continuare în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi. De asemenea, i-a sfătuit pe oameni să evite  spaţiile aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior, iar cei care au simptome să se testeze și să se prezente la un centru de evaluare pentru a primi tratament specific antiviral.

                                                                                                                 Adina Silav