15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 18:50

Românii, printre cei mai slabi șoferi din Europa (studiu)

spot_img

Românii sunt printre cei mai slabi șoferi din Europa, conform unui studiu realizat de compania LeasePlan, specializată în mangementul flotelor auto.

Studiul LeasePlan Mobility Monitor arată că românii se situează pe locul trei în topul celor mai „slabi” conducători auto din Europa, atât în accepțiunea conaționalilor lor (după bulgari și italieni), cât și după părerea celorlalți șoferi din Uniunea Europeană (după italieni și francezi).

Șoferii români recunosc că circulă cu viteză mare doar pe drumuri libere, când se grăbesc sau când circulă pe autostradă, relevă studiul care ia în considerare și răspunsurile conducătorilor auto ale mașinilor gestionate în leasing operațional din România.

La întrebarea din ce țară provin cei mai slabi șoferi, participanții români la sondaj au indicat, în ordine, Bulgaria (10%), Italia (6%) și România (5%). La aceeași întrebare, conducătorii auto din Uniunea Europeană au indicat că cei mai slabi șoferi provin din Italia (13%), Franța (6%) și România (5%). Șoferii din România au indicat pe locurile 4 și 5 în topul celor mai „răi” șoferi pe conducătorii auto din Ungaria (4%) și Grecia (3%). La nivel european pe locurile patru și cinci s-au situat șoferii din Grecia și Polonia, cu câte 4%.

Studiul arată că 75% dintre conducătorii români auto (cu autovehicul de serviciu) ar prefera ca mașina de serviciu să fie gestionată în leasing. Numai 5% din respondenți ar prefera să vină la serviciu cu mașina proprie, iar 14% ar prefera să primească bani cu care să gestioneze problema transportului. Pe plan global, spaniolii preferă să gestioneze mașina în leasing în proporție de 84%, iar grecii în proporție de 78%. Cei mai reticenți la această formă de asigurare a mobilității sunt turcii, cu un procent de 46%.

Lucian Mera