23.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 12:13
No menu items!

Românii, pe locul 7 în Europa la consumul de alcool

spot_img

Una dintre marile pasiuni ale românilor este alcoolul. Românii se numără printre marii consumatori de alcool per capita în Europa,  situându-se pe locul 7, aproape la egalitate cu bulgarii, polonezii şi ungurii.

Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, românii consumă mai mult vin decât tărie, iar polonezii compensează cu tăria. Un român bea în medie, 11 litri de alcool pur, din care aproape ju­mă­tate din cantitate o reprezintă alcoolul din bere.

Vinul contribuie cu 3,38 litri la total, iar tăriile cu 2,25 litri. Astfel, România se poziţionează pe locul şapte în Europa, la egalitate cu Polonia şi foarte aproape de Bulgaria. Ungaria vine şi ea  din urmă.

În fruntea clasamentului se află Letonia, Cehia şi Lituania, urmate de Austria şi Franţa. Datele se referă la consumul per ca­pita în rândul populaţiei de peste 15 ani. E vorba de litri de alcool pur, asta în­seamnă că, ţinând cont de concentraţia de alcool din fiecare băutură, consumul e mult mai mare.

Spre exemplu, la vin, concentraţia de alcool e de 13-15%, ceea ce înseamnă că pentru a obţine consu­mul de licori ale lui Bacchus trebuie multiplicată valoarea de şase-şapte ori.

 

Amalia Capră