19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 12:50

Românii își doresc tot mai mult să devină proprietari. Solicitările pentru locuințe, peste așteptări. Ansamblurile rezidențiale se înmulțesc spectaculos

spot_img

În 2020, anul pandemiei, piața imobiliară a cunoscut un adevărat și neașteptat “bum” și continuă și în 2021. Sectorul construcțiilor nu numai că a supraviețuit loviturii date de epidemia globală, dar a înregistrat și o creștere, fiind unul dintre puținele sectoare care a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB. Cu totul neașteptat chiar și pentru experți a fost numărul mare de cereri pentru locuințe.

Debutul anului 2021 a fost unul spectaculos din punct de vedere al cererii pe piața rezidențială. S-a înregistrat cel mai mare volum al vânzărilor din ultimii cinci ani pe piața din București, o creștere de 39%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în condițiile în care prețurile s-au menținut relativ constante față de finalului anului 2020.

“Piața locală imobiliară și-a continuat evoluția, sectoarele industrial și rezidențial depășind chiar și cele mai optimiste așteptări. Deși viitorul pieței de birouri este incert, volumul proiectelor anunțate pentru livrare in 2021 indică o încredere a dezvoltatorilor în capacitatea de adaptare la noile condiții”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst Crosspoint Real Estate, citată de economedia.ro.

Conform datelor INS, în 2020 s-au livrat la nivel național 67.816 locuințe, peste nivelul anului 2019.

În București și Ilfov au fost date în folosință 20.800 de apartamente în cartiere rezidențiale, iar pentru 2021 sunt în lucru și planificate pentru livrare, nu mai puțin de 180 de ansambluri rezidențiale în București și Ilfov.