12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:34

Românii fără permis de muncă pot beneficia de asistență socială și medicală în Germania

Românii fără permis de muncă pot beneficia de asistență socială și medicală în Germania

Curtea Federală Socială a stabilit miercuri că românii și bulgarii au dreptul la asistență socială și medicală în Germania, chiar dacă nu se află în posesia unui permis valid de muncă.

Decizia survine în urma unei plângeri depuse de Lazarinka R., în vârstă de 24 de ani din Bulgaria. Aceasta a venit în Germania în 2008 pentru a fi alături de prietenul ei, însă acesta a părăsit-o când a rămas însărcinată. Lazarinka R. și-a pierdut locul de muncă, iar autoritățile din Stuttgart i-au refuzat accesul la asistență, deoarece lucrase la negru. Tânăra a depus plângere, iar Curtea Federală Socială a decis că ea, dar și românii, bulgarii și ceilalți cetățeni UE, au dreptul la asistență socială și medicală în Germania.

Cazul tinerei poate reprezenta un precedent pentru cetățenii europeni cărora li se refuză accesul la asistență socială dacă nu au un permis de muncă.

Conform statisticilor, aproximativ un milion de persoane au venit în Germania în 2011, dintre care 43% din Polonia, România și Bulgaria.

C.I.