10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 6:35

Românii din Italia vor avea zile libere de sărbătorile ortodoxe. Ce a mai negociat BOR cu guvernul de la Roma

spot_img

 pasti

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și statul italian au încheiat un acord de tip ”intesa con lo Stato”, care va aduce beneficii credincioșilor ortodocși români din Peninsulă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Principalele beneficii sunt: credincioșii ortodocși vor avea zile libere cu ocazia sărbătorilor religioase, vor putea alege să doneze 0,8% din impozite către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, preoții vor putea beneficia de asistenţa socială INPS ca membri ai clerului și vor putea fi prezenți în școlile din Italia.

ita

MAE a transmis aceste informații, în contextul vizitei pe care Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare o face în Italia. Tîlvăr s- întâlnit luni cu şeful Departamentului pentru Oportunități Egale de pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri, Ermenegilda Siniscalchi.

Mesaje transmise de Tîlvăr:

  • Comunitatea românească din Italia joacă un rol fundamental în dezvoltarea relații bilaterale, politico-economice. Autorităţile române sunt determinate să contribuie substanţial la asigurarea unui tratament corespunzător statutului de cetăţeni comunitari pentru românii rezidenţi în statele membre ale Uniunii Europene.
  • Muncitorii români trebuie să fie informați mai bine în legătură cu drepturile și obligațiile pe care le au în raporturile de muncă cu angajatorii italieni.
  • Traficul de persoane generează fenomene conexe cu impact direct asupra comunităților formate ca expresie a liberei circulații. Parlamentul României a fost primul dintre parlamentele naționale ale statelor membre UE care a inițiat o procedură menită să contureze parteneriatul și schimbul informațional dintre actorii relevanți din toate sectoarele administrației publice și societatea civilă, în scopul combaterii acestui fenomen.