2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 7:20
No menu items!

Românii din Fâșia Gaza solicită sprijin consular

spot_img

sprijin consular petru romani

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat că la nivelul  MAE s-au primit solicitări de sprijin consular de la românii din Fâșia Gaza, încercându-se soluționarea lor cât mai repede cu putință.

”Există nişte solicitări de sprijin consular şi le dăm curs cât se poate de repede”, a precizat ministrul. Conform unor date statistice, în Fâșia Gaza sunt circa 120 de cetăţeni români, cu predilecție femei şi copii proveniți din familii mixte, după cum și în Israel sunt români, majoritatea evrei originari din România cu cetăţenie română.

Ministrul afacerilor externe și-a exprimat luni, la RFI profunda îngrijorare față de situația din Fâșia Gaza, precizând că  “este un lucru regretabil, profund regretabil, că mor oameni, mor civili, mor copii şi de aici necesitatea unui răspuns proporţional din partea Israelului. Sunt lucruri care se discută şi la nivelul ONU, la nivelul Uniunii Europene, la nivelul marilor actori. Este nevoie de mai multe rezerve, este nevoie de încetarea acestor atacuri care provoacă, din partea Hamasului, şi este nevoie de o intervenţie şi iniţiative ale comunităţii internaţionale de a stopa escaladarea acestui conflict. Avem şi noi cetăţeni în regiune, suntem profund îngrijoraţi. Nu întâmplător am pus din nou în funcţiune celula de criză de câteva zile”.

MAE a anunţat vineri activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a escaladării violenţelor din Israel şi Faşia Gaza, aceasta urmând să gestioneze „adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei”.